Главни архитектураЦотсволдс викендица која показује шта је све могуће када се архитект, градитељ, занатлије и власници окупе у савршеној хармонији

Цотсволдс викендица која показује шта је све могуће када се архитект, градитељ, занатлије и власници окупе у савршеној хармонији

Кућа са истока. © Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе Либрари Либрари: Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе Либрари

Суптилна преградња и проширење старије викендице у Цотсволдс стилу архитекте Роберта Франклина пример је есеја у духу уметности и заната. Извјештава Јереми Муссон, са фотографијама Паул Хигхнам.

Село Еастлеацх има онај сањив квалитет који је тако карактеристичан за Цотсволдс: његове куће, викендице и гостионице, слабо скупљене на падини брда, а Ривер Леацх протиче испод.

Постоје две древне камене цркве изненађујуће близу, што је чињеница да је Еастлеацх до 1935. године састојао две одвојене жупе - Еастлеацх Турвилле и Еастлеацх Мартин. Викендице датирају углавном од 17. до 19. века и привлачне су камена сљемењака и кутије са поплочаним каменом раздвојене вртовима и падовима затворени ниским зидовима.

Једна од ових самостојећих кућа, 49, Еастлеацх, недавно је преуређена и проширена у српском језику Цотсволдс. То је узорно дело у духу уметности и заната, скромна викендица која је суптилно претворена у несавјесну, али заносну кућу која се лијепо уклапа у околно село.

Опсежан и мукотрпан рад који је довео до ове трансформације пружио је имању све потребне савремене корисне услуге. Извршен је између 2014. и 2018. (датумски датум 2015. биљежи завршетак љуске новог асортимана) и уважава и призива дугу традицију домаће архитектуре на овим просторима, коју је Цоунтри Лифе забиљежио и описао од раних година 20. век.

Главна спаваћа соба, са отвореним кровом решеткастог решеткастог решеткастог решеткастог решетка. © Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе књижница слика

Компактна кућица викендица из раног 17. века, порекло куће, задржава два отворена огњишта и две уске нове степенице. Јужна фронта је поново окренута и добила је један улаз у 19. веку, када је вероватно постала једно пребивалиште, а кућа је проширена на запад 1960-их, са једнокатним каменим попречним избором који је пројектован према на Југ.

Викендицу су 2013. године купили њени садашњи власници, који раде у свету уметности у Лондону. Имали су дуге асоцијације на то подручје - посебно се дивили архитектури и осећају кућа попут Келсмцотт Манор, Вествелл Манор и Аблингтон Манор - и имали су први открио Еастлеацх у шетњи током боравка са пријатељима у близини.

Нова кухиња-дневни боравак-трпезарија на источном крају. Стол је израдио Цхристопхер Цларк Ворксхопс по дизајну Лутиенс-а. © Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе књижница слика

Иако је кућа на много начина била идеална, нови власници желели су да додају благоваоницу боље величине и главну спаваћу собу, за шта им је требао прави архитекта. Уз помоћ саветодавних служби Агенције РедБоок, упознали су се са искусним Робертом Франклином са седиштем у Цотсволдсима.

Господин Франклин приступио је задатку преуређења куће из тих првих захтева, са додатним нагласком на лакоћу у новој сали и идеји да кухиња такође треба да буде просторија за свакодневни живот, са столом који гледа на врт на источном крају куће. Радио је са Симоном Баргуссом из породичне грађевинске фирме Баргусс Цонструцтион са седиштем у Бурфорду.

Господин Франклин, који је студирао архитектуру у Окфорд Броокесу, има 40 година искуства радећи на кућама у Цотсволдсима. Праксу је започео 1978. године, а његов рад је укључио много дискретног, промишљеног проширења и преуређења обожаваних имања и велелепних сеоских кућа, укључујући Олд Фарм, Свинброок и Астхалл Манор, Окфордсхире, као и пројекте у парку Роусхам и Цорнбури Парк.

Свој приступ карактерише као "романтични прагматизам", посуђујући фразу коју је сковао Петер Давеи, аутор уметности и занатске архитектуре, представљајући, примећује, "процес маште темељен на историји". То је приступ који коријени модерног развоја зграде у контексту њене прошлости.

Јужна фронта, показује оригиналне викендице с десне стране и нови продужетак с лијеве стране. © Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе књижница слика

Поред опште обнове и обнове викендице, донета је одлука о рушењу једнокатнице шездесетих година прошлог века и стварању двоспратне структуре која би је заменила. Прва идеја је била да се изгради на трагу модерног дела како би се створила зграда на Т-облику плана са оштро дефинисаним забатом, односећи се на пример Горње Дорвал куће, Саппертон, Ернеста Барнслеиа. У случају, међутим, планери локалних власти захтевали су да се проширење постави мало уназад од јужне линије викендице из 17. века како би се разјаснило шта је ново, а које старо.

Као резултат тога, ново проширење је компресовано у благо клинасти план према северозападу. Ово има осећај вештине и заната када се посматра са траке, посебно тамо где се диже тло сусреће са ниским прозорским прозором, као да је целина улепљена у пејзаж или је можда изрезбарена.

Прозори продужетка окренути према југу детаљно су описани традиционалним калуповима за капање и у приземљу се простиру на оба прозора. Изнад је централна двокатна спаваоница која се подудара са јужном фронтом изворних викендица.

Укупан квалитет кровне конструкције и кровова показује вештине доступне за рад у традиционалним стиловима. Камен коришћен за ново јужно узвишење био је материјал додатка 1960-их година, а детаљ детаља налазио се у камену за каде у земљу.

Нова соба за цртање, са зиданим прозорима и облогама од камена, као и каменим димњаком. © Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе књижница слика

На источној страни куће додато је и скромно димензионирано једнокатно проширење, у манири рада Лутињана, са чврстим храстовим прозорима уоквиреним на ниске камене зидове и кровним каменим шкриљевцем, стварајући дневни боравак-трпезу подручје које се отвара на врт.

Околни оквир терена дизајнирао је г. Франклин у сурадњи с Рупертом Голбијем, с изразитим 'вртним собама' обликованим каменим поплочењем и храстовим оградама, храстовом лођом и воденим елементом на оси са собом за доручак.

Господин Голби има велику и одану пратњу у Цотсволдсима и саветује вртове Дејлесфорда. Тренирао је у Кеву, али је такође служио науковање код Росемари Вереи, доиенне из сеоске баште у Цотсволду. Његова садња има за циљ да створи меко, уметничко енглеско осећање уређења куће, што подвлачи присност парцеле, као и околност сеоског села и пејзажну слику.

Скромна летња кућа деведесетих источно од куће господина Франклина суптилно је адаптирана - са кровним шиндром и горњим фењером. Служи као посебна библиотека или студија, окренута према кухињи преко врта, нуди место за рад или читање.

Елегантна једноставност: ново конзолно степениште са решеткама од гвожђе, део преуређења и проширења које се одвијало између 2014. и 2018. Кредит: Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе Либрари

Постављање новог двоспратног додатка захтевало је занимљиво брисање предложеног плана за смештај новог степеништа, што је изведено са великом елеганцијом. У ствари, он формира полукружну стубиште степеништа пажљиво калибрирано тако да се тек уклапа у кров крова са севера и запада, са каменим конзолним носачима стубишта направљених од Јереми Веллс из масонских решења Веллс, у близини Цхелтенхама, који је такође обезбедио спољну одевену камену (осим квота).

Закривљено степениште уоквирено је елегантним балустром од гвожђе, готово италијанског у својој једноставности (Сл. 3). Деликатне гвожђе направио је 91-годишњи локални ковач Фред Харрисс, радећи са његовим сином Мартином, који је такође био одговоран за све арматуре за врата од железа у целој кући.

Свакодневни предсобље на северној страни води према кухињи и трпезарији према истоку и ка трпезарији, према југу. Положај стубишта значи да је приступ главном апартману у спаваћој соби кроз собу удобне величине, која чини последњи део уобичајеног живота куће, а не раздвајање собе.

Проучите унутрашњост. © Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе књижница слика

Нова благоваоница ужива у доброј вечерњој светлости, а прозори са „комадним“ каменим зидовима доминирају њеним јужним и западним зидовима. Зидови су обложени лабавим карактером из 18. века, са каменом бојом обликованим димњаком дизајнираним од стране г. Франклина, са столицом или шином за пругу референца на детаље из краја 17. века, који се заустављају на угловима и архитравима - суптилна варијација на више познатих детаља.

Облоге и облоге од камена за ватру обавио је и монтирао Глоуцестер мајстор Степхен Бате из компаније Виницомб Бате, радећи са компанијом Баргусс Цонструцтион. Унутрашњу декорацију је урадио Јохн МцЦалл, а боја дневног боравка, Фарров & Балл'с Бреакфаст Роом Греен, одјекује боју баште коју се кроз прозоре види према југу. Ствара савршену позадину за фину колекцију модерних британских слика власника.

Главна спаваћа соба, која се налази изнад свлачионице, изузетан је омаж традиционалној архитектури, са отвореним кровним оквиром са огрлицом обложеним оковратником и пресвлаком, а кариране су одмаране на спољним зидовима. Чврсти, робусни радови од храста су Схиелд Воодворкинг од Кингхама, који је такође испоручио уградбене ормариће и храстова прозорска седишта у овој соби и на другим местима.

Јужна надморска висина видљива из перголе. © Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе књижница слика

У великој мери преображава смештај куће, с предивним погледом на село и земљу, уоквирену каменим оквиром прозора и ручно издуваним прозорима од оловног стакла. Распадајући дрвени прозор прозора старог дела куће замењен је оловним светлима у значајним двоструко-овало-лакираним храстовим подоквирима из 17. века.

Ово је њежна, али самосвесна традиционална кућа, која намерно одражава посебан квалитет окружења, пејзажа и архитектонског карактера свог села.

Село је дуго било део имања Хатхероп, у власништву породице Базлеи од 1860-их, али викендице и фарме које су остале у директном породичном власништву након смрти сер Тхомаса Базлеија продате су компанији Ернест Цоок Труст 2002. године. То је било срећно решење, јер се поверење широко сматра узорним газдом и активно чува карактер села и подржава његов живот и институције; Земља около се углавном узгаја на органском нивоу у сточним и обрадивим условима.

Дневни боравак. © Паул Хигхнам / Цоунтри Лифе књижница слика

Завршено 2018. године у 49. години, Еастлеацх је модел колаборативне вежбе између архитеката, клијената, грађевинара и стручњака за израду заната за производњу суптилне, згодне куће. Напори клијената били су да направе нешто за себе, што такође доприноси карактеру села и које је, с друге стране, урезано у пејзаж.

У духу умјетности и заната Цотсволдс, доприноси Роберта Франклина и Баргусс градње примјерено се биљеже тако да се њихова имена сјеку у камен у сјеверозападном углу куће, а иницијали њихових клијената на дијаманту и Камен од датума дана заштићен калупом. Будући пролазници ће бити свесни да је ово био архитектонски дизајн, који су саградили локални мајстори и направили да издрже.


Категорија:
Алан Титцхмарсх: Моје пилиће су мршаве, глупе, себичне и насилне - али не бих био без њих
Моје најдраже сликање: Сир Цамерон Мацкинтосх